Utskrifter i 3 dimensioner

Så kallade 3D-skrivare har det surrats väldigt mycket om de senaste åren. Precis som många andra har jag själv inte haft speciellt stor koll på dem och har väl heller inte riktigt sett användningsområdet för dem, samtidigt som de höga priserna har varit ganska avskräckande.

Nu börjar de dock gå ner i pris och nå lite mer humana prisnivåer, även om de billigaste fortfarande får anses vara i det dyraste laget. Men så är det ju när tekniken är relativt ny och lite nischad. Att priserna är lite mer acceptabla gör dem dock lite mer intressanta.

Det verkar lite rörigt kring materialet som behövs för att skriva ut vissa saker, men om man kollar på exempelvis Pinshape, där användare kan ladda upp sina egna designer, så finns det ju faktiskt oerhört stor variation i vad man kan göra med en 3D-skrivare. Allt från simpla och praktiska saker som kabelhållare till mer avancerade föremål som kräver väldigt många delar som sedan byggs ihop. Jag såg bland annat att man kan skriva ut fullt fungerande fidget spinners, vilket ju är populärt bland barnen, men också passande nog en hjärtformad ask som skulle vara lagom nu när Alla hjärtans dag står för dörren.

Nu kommer jag förmodligen inte att införskaffa någon 3D-skrivare inom de närmaste tiden, men det är ju ändå väldigt intressant och vill man läsa mer kan man göra det här.

Har ni några erfarenheter av 3D-skrivare och har ni något bra exempel på vad man kan skriva ut som kan bara praktiskt användbart?

Länk1: https://pinshape.com/3d-marketplace
Länk2: https://alla3dskrivare.se/3d-skrivare/

Det här inlägget postades i Samarbeten. Bokmärk permalänken.